Poncho

- december 17, 2014

Ik had zin in een nieuw haak project. Wat wist ik nog niet, maar toen ik de Zeeman binnenliep en daar de Tweed zag liggen vormde zich een idee: een poncho.

Dus nam ik 6 bollen beige en 6 bollen bruin mee, voor 2 poncho's of misschien een combi van de twee kleuren, daar moest ik nog even over nadenken. Na een paar uurtjes haken, uithalen , haken en nog meer uithalen was de derde poging raak en had ik eindelijk de goede naald en maat te pakken.

Met naald no 6 haakte het prima maar werd het vrij stug en stijf en dat vond ik niet mooi. Met naald no 8 werd het lekker luchtig en soepel.
Ik haakte 2 rechthoekige lappen volgens het patroon van de Ellen Poncho (3 toeren granny stripes, 1 toer vasten en 1 toer stokjes) en haakte ze aan elkaar.
Voor de col begon ik met 2 rondjes vasten en daarna een prachtig patroon wat net gebreid lijkt. Ik zag het op Attic24 en in de Haakbijbel noemen ze het de verticale stokjes ribbels. Het is een vrij eenvoudige steek met een prachtig resultaat en op het volgende filmpje wordt hij (de eerste 5 minuten) heel duidelijk uitgelegd en heel toevallig gebruikt ze daarbij ook de Tweed.

Ik haakte een dichte kol, maar toen hij af was leek het me toch fijner om een kol te hebben die ook open kan met iets minder koud weer, dus haalde ik hem uit en begon vrolijk opnieuw.

Het resultaat is helemaal naar mijn zin. Hij draagt heerlijk soepel en ondanks dat hij luchtig is is hij toch lekker warm.

Omdat ik voor de 1e lap (die later te groot bleek te zijn) al bijna 3 bollen nodig had besloot ik snel nog wat extra bollen te halen want ik had hier en daar gelezen dat je voor de franje en de kol ook elk een bol moest rekenen; dan had ik aan 6 natuurlijk nooit genoeg.
Ik nam van elke kleur voor de zekerheid nog 3 bollen mee maar achteraf heb ik van de 7e bol misschien maar 3 meter gebruikt. Ik kan dus nog ff vooruit met de Tweed.

Gebruikt garen:
Zeeman - Tweed 01, 6 bollen Haaknaald no 8

Aanvulling dd  03-11-2015:

Ik krijg heel veel mail met daarin de vraag hoe groot mijn lappen zijn, met hoeveel lossen je moet beginnen etc etc., daarom hieronder een korte aanvulling.

Het aantal lossen waarmee je begint is helemaal afhankelijk van wat voor garen en haaknaald je gebruikt, je hand van haken en hoe groot je je poncho wilt hebben. De één wil hem tot op de elleboog, de ander wil hem langer of korter. Ik wilde graag een grote poncho en mijn lappen zijn uiteindelijk 95 x 55 cm geworden. Een goede regel om de maat te bepalen is je ketting van lossen meten vanaf het midden van je schouder tot waar je hem hebben wilt. Maar let op, hij wordt altijd nog iets breder nadat je er een aantal toeren op gehaakt hebt. Het is en blijft een kwestie van passen en meten, en uithalen en weer opnieuw beginnen als het niet naar je zin is. Voordat ik tevreden was heb ik hem ook diverse keren weer uitgehaald.
En volgens onderstaand schema zet je hem inelkaar:
You May Also Like

17 message(s)

 1. Heel erg mooi. En leuk Hoe je het beschrijft. Ik ga hem denk ik ook maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ben begonnen, klein maatje 98! Voor mijn kleindochter. Drops wol, had ik nog liggen. Als hij mooi wordt haak ik er voor haar mama ook nog een. Bedankt voor het delen op je blog. Erg leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super model! Hoe breed en hoe lang zijn de twee stroken? Ik kan dat mergens terug vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Erg leuke poncho! Bedankt voor het beschrijven van de werkwijze.
  groetjes, Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goede morgen, ik wilden vragen hoe groot zijn de 2 banen die je gebruikt. Een grote en een kleiner maar ik kan nergens maten vinden. BVD Marian Vd waal

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo, Kan iemand het aantal lossen waar je mee begint en de lengte van de lappen door geven,
  Enig houvast is wel handig. B.V.D

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijn 2 lappen zijn 95 x 55 cm.
  Het aantal lossen waarmee je begint is helemaal afhankelijk van het formaat poncho dat je wilt hebben, het garen wat je gebruikt, je hand van haken...
  Een goede manier om te meten is vanaf het midden van je schouder tot waar je hem hebben wilt.
  Hou er rekening mee dat hij nog iets breder wordt wanneer je er een aantal toeren op haakt.
  gr. Alma

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Alma,
  volgens mij ben je begonnen met 45 lossen ,dan een rij vaste,dan een rij stokjes en dan de setjes van 3 stokjes,maar wat ik me nu afvroeg...tussen de setjes van 3 stokjes,moeten daar ook losse tussen of niet
  gr.sineke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Alma, hele mooie poncho! Ik ben benieuwd hoe je de col nou heb gemaakt. Want een losse col vind ik ook slimmer dan een vaste.
  Heb je een lapje gehaakt en dat vastgehaakt aan de poncho? En heb je knoopsgaten gemaakt?

  Ik hoor het graag.

  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. je haakt de col vast op de poncho, maar ipv rond te haken haak je heen en weer en heb je een aantal overlappende steken (ik heb 6 overlapt maar met dunner garen moet je misschien een paar meer doen). die overlapping krijg je door de 1e, in mijn geval dus 6 steken achterin de lus te haken en wanneer je rond bent nog eens 6 steken in de voorste lus. Succes!

   Verwijderen
 10. Hey Alma. Wat een leuke poncho en heel simpel om te haken. De afmetingen zijn duidelijk maar de ketting lossen die je begint is die 55 of 95 cm? Ik kijk uit naar je antwoord want ik wil er vlug aan beginnen. Erg bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Love at first sight! I don't understand a word but I need to make this right now! Love love love! <3 Cheers from Australia! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo alma
  Een vraagje hoeveel rijen hoog heb je de col gemaakt?
  Zelf dacht ik aan een rij of 20 ( 10 cm) of is dat te Hein?

  Gr Arna

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Reacties
  1. Hoi Arna,

   Mijn col is 12,5 cm hoog. Ik haakte daarvoor 9 toeren verticale ribbel stokjes met tweed van de Zeeman met haaknld no 8.

   Verwijderen
 14. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen