Rub-Ons maken

by - mei 22, 2008

Dit is niet nieuw of door mijzelf bedacht, het heeft wel eens in een scrapboek en/of tijdschrift gestaan, en er zijn vast mensen die dit regelmatig toepassen ;-), maar voor diegenen die ooit wel eens gelezen hebben hoe je je eigen Rub-Ons kan maken maar het nog nooit hebben geprobeerd en voor diegenen die er nog nooit van gehoord hebben geef ik hier een uitleg. Kort geleden heb ik het zelf voor het eerst gedaan en ik ben er helemaal weg van!! Nu kan ik elke tekst in het lettertype dat ik wil en in elke vorm op mijn LO zetten en over meerdere laagjes papier laten lopen (niet op foto's) in elke kleur die ik wil, behalve in wit.

Ik ga er vanuit dat jullie een beetje thuis zijn in Word dus dat ga ik niet uitleggen.

1. Typ een woord of zin in WordArt en draai hem om in spiegelbeeld. Print het uit op printerpapier.


2. Leg over de geprintte tekst een transparante sheet (ik gebruik hiervoor het beschermvelletje dat op clearstempels zit) en plak dat aan de boven en onderzijde vast met non-permanente tape. 3. Stop het papier weer in de printer (let op dat je hem er op de juiste manier in legt), zorg ervoor dat je printer ingesteld staat op het printen op transparanten en print het opnieuw uit.
4. Leg het eventjes weg om te drogen, ongeveer 5 minuten maar langer mag natuurlijk ook, en leg het dan met de geprintte kant op je papier.
5. Plak het even vast met non-permanente tape en gebruik een ijslolly stokje om te wrijven.
6. Net als bij de gekochte Rub-Ons zie je als je goed kijkt dat je tekst loslaat van je sheet. Sheet er voorzichtig afhalen en klaar ben je, simpel toch?!
Je transparante sheet kun je schoonmaken met een lotion doekje zonder olie en telkens opnieuw gebruiken dus je kunt het gerust een aantal keer uitproberen voor je het op het echte werk toepast ;-). Het voorbeeld op de foto's gebruik ik voor het boekje over onze hond Boy. Hij is bijna klaar en binnenkort komt hij op de blog.

Opmerking: Het resultaat is per transparante sheet verschillend. Op een goede transparant zie je een egale laag inkt, op een slechte zijn het allemaal stippeltjes. Probeer gewoon een aantal verschillende sheets uit. Het werkt alleen met inkjet printers.

In het boekje "Ik hou van.." heb ik de letters M M M.... op deze manier gemaakt. Met Word-Art heb ik de letters rond laten lopen.
En op de voorkant van het boekje (zie post hieronder) het woord "van" en op de 2e foto het woord "Hortensia".
Ik hoop dat ik jullie hiermee ook enthousiast heb gemaakt voor het maken van je eigen Rub-Ons. Veel plezier en succes!


Groetjes, AlmaYou May Also Like

19 reacties

 1. Geweldig wat een goeie tip. Dat ga ik zeker eens proberen. Groetjes Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat een geweldige tip!
  die ga ik zeker gebruiken, dankjewel hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ga het ook een keertje uitproberen, bedankt voor de uitleg

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Alma wat een goed idee ga het zeker uit proberen.

  Vraagje alleen waar om print je het eerst uit op gewoon papier?
  Is dit om te zien of je het goed hebt?

  Else,
  Canada

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zooooooo das een gaaf idee ga het ook eens proberen !Bedankt Alma !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Else, ik print het eerst op gewoon papier zodat ik kan zien of mijn maat van tekst de goede maat is en om te bepalen waar mijn sheet precies geplakt moet worden. Natuurlijk kun je, wanneer je er al zeker van bent dat het goed is gelijk je sheet op papier plakken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een geweldige tip, Alma! Ik ga het zeker is uitproberen, dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. heel leuk idee! Zal ik zeker ook proberen, dank je wel!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dank je ALma voor je antwoord. Dacht wel dat het daarvoor bedoeld was.

  Else
  Canada

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb het ook geprobeerd Alma maar de inkt wil bij mij niet drogen, de sheet ligt al 8 uur maar is nog nat

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Graag gedaan Else!

  Tiny, de inkt wordt ook nooit helemaal droog. Probeer anders even uit op een stukje kladpapier als je het niet vertrouwd.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dank je wel voor je antwoord Alma, dan probeer ik het eerst op een proefpapiertje

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Alma,
  Ik heb misschien een domme vraag maar hoe spiegel je de tekst? Ik kan er maar niet achterkomen.
  Het is wel een supertip!! Ik kende 'm ook al van Frences maar die laat de printer in spiegelbeeld printen en dat wil de mijne niet. Dus wilde ik dit proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een heerlijk idee, dat je zelf rub-ons kan maken. Ik houd enorm van pimpen en customizen, en zelf dingetjes maken. En het maken van rub-ons is natuurlijk helemaal fantastisch, omdat je dan niet meer gebonden bent aan wat er in de winkel te koop is. Bovendien vind ik rub-ons nogal prijzig (en dan zijn ze ook nog eens niet zoals ik het wil...)Ik was van plan om binnenkort een stapel overheadsheets voor de inkjetprinter kopen (voor verschillende doeleinden), en nu kan ik al helemáál niet meer wachten tot ik ze in huis heb natuurlijk! Thanks for the tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Koop GEEN overheadsheets voor de inkjetprinter, want daarmee lukt het niet. Waar het WEL mee lukt, is met overheadsheets voor de copier (misschien ook wel met sheets voor de laserprinter). Daarop blijft de inkt liggen, hetgeen nodig is voor een afdruk. Het is dus geen echte rub on, maar meer een soort stempel.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. 1 nadeel, de meeste printers kun je niet instellen op transparant printen, heb nu al 2 nieuwe printers en beide ondersteunen dit niet, heb al van alles geprobeerd, maar het wil echt niet lukken.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. kan dit in elke kleur? of aleen in zwart en si mica geschikt om het op te printen?

  BeantwoordenVerwijderen
 18. kan dit in elke kleur? of aleen in zwart en si mica geschikt om het op te printen?

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik heb het geprobeerd met een overheadsheet voor laserprinter maar de letters blijven er gewoon opzitten, m.a.w. ik kan ze er niet afwrijven. Doe ik iets verkeerd?

  BeantwoordenVerwijderen